فهرست مطالب

زیبایی شناسی ادبی - سال سیزدهم شماره 51 (بهار 1401)

فصلنامه زیبایی شناسی ادبی
سال سیزدهم شماره 51 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نرجس کیخا *، مسعود اکبری زاده، بهروز رومیانی صفحات 9-34

    حکیم مجدودبن آدم سنایی غزنوی از گویندگان مشهور سبک عراقی و شعر عرفانی می باشد که آثاری به نظم و نثر از خود به یادگار گذاشته اشعارحکیم سنایی ساده، با مضامین پرمحتوای عرفانی آمیخته است که در آنها، شاعر مضامین شعری خود را همراه با تصاویر شاعرانه ی زیبایی ارایه کرده. نیروی تصویرآفرینی همیشه نشانه ی شاخص یک شاعر است . بنابراین، مقاله ی حاضر به بررسی تصاویر شاعرانه (تشبیه و استعاره)، در شعر سنایی اختصاص یافته است. در این مقاله، به شعر و خیال (تصویر) اشاره شده است. تشبیه ها و استعاره های اشعار حکیم سنایی از لحاظ بسامد، موضوع (عناصر تصویر ساز)، فشردگی و گستردگی و نیز از جهت هدف شاعر از آوردن این تصاویر بررسی شده اند و در بخش پایانی مقاله درباره ی تناسب تصویر با موضوع بحث شده است.

    کلیدواژگان: سنایی، دیوان اشعار، تشبیه، استعاره، عناصر تصویر ساز
  • زهره حقیقی مبرهن*، محمدعلی داوودآبادی، محمدرضا اسعد صفحات 36-58

    گفته می شود، توانایی بکارگیری نماد ها، یکی از بهترین شاخصه های رفتار هوشمندانه در انسان است(گاردنر،24:1999). نماد، با ضمیر خودآگاه و ناخودآکاه آدمی در ارتباط و سازنده زبان اسطوره و حماسه است؛ و زبان آثار اسطوره ای و حماسی نمادین و رازگونه می باشد. مذاهب بزرگ جهان، به منظور امکان گفتگو در خصوص درون مایه های وجودی با اعضای خود ، به خلق نمادهای آیینی پرداخته اند. سوال اصلی این پژوهش پاسخ به این پرسش است که نقش نمادها در بازآفرینی هوش وجودی در پیکره شاهنامه فردوسی چیست؟ در این مقاله که به روش تحلیلی-توصیفی و با استفاده از منابع کتابخانه ای نوشته شده است، کوشش شده تا نمادهای آیینی در شاهنامه مشخص و استخراج شود؛ و در پایان می توان دید، هوش وجودی در پرتو نمادهایی چون باژو برسم گرفتن، شکار، ازدواج، دخمه سپاری و جشن و شراب به خوبی توسط حکیم بزرگ طوس بازنمایی شده است. تاکنون از منظر بررسی ارتباط میان نمادها و دامنه هوش های آدمی محل تامل و کاوش نبوده و اغلب پژوهش ها پیرامون بررسی نمادهای موجود در شاهنامه صورت گرفته است؛ از این روی پژوهش حاضر با این نگاه، برای نخستین بار صورت پذیرفته است.

    کلیدواژگان: شاهنامه فردوسی، نماد های آیینی، هوش وجودی
  • شایسته سادات حسینی رباط *، عنایت الله شریف پور، غلامعباس ذاکری صفحات 59-82

    جادوی مجاورت به عنوان یکی ازمولفه های فرمالیسم نقش برجسته ای در بیان هنری کلام دارد.در واقع این مبحث به توازن حاکم بر واج ها وکلمات می پردازد و از این منظر می توان به عناصر بلاغی زیادی مانند تکرار، واج آرایی، انواع جناس ،سجع،ترصیع و موازنه و صنایع دیگر اشاره کرد .هم نشینی آوایی از این منظر ایجاد موسیقی می کند ، مخاطب را مسحور نموده و القای معنی می کند.به این طریق بر لذت مخاطب می افزاید .به گونه ای که گاه واژگانی که از جهت معنا چندان رابطه ای با یکدیگر ندارند و تشابه آنها تنها به جهت آوایی است مورد پذیرش قرار می گیرند و ذهن برای آنها در پی کشف معنی می افتد و شاعر یا نویسنده هنرمند با استفاده از این شگرد در القای اهداف و معانی مورد نظر خود موفق تر خواهد بود . در این مقاله با استفاده از روش توصیفی و با ارایه نمونه هایی به بررسی جلوه های جادوی مجاورت در غزلیات سعدی پرداختیم .می توان گفت جلوه های جادوی مجاورت در غزلیات سعدی با توجه به تقسیم بندی کورش صفوی از انواع توازن بیشتر در زیرمجموعه توازن آوایی قابل ذکر است و سعدی از این طریق برتاثیر گذاری کلام خود افزوده است.

    کلیدواژگان: فرمالیسم، غزلیات سعدی، جادوی مجاورت، تشابه آوایی، تکرار
  • میترا بیغمی*، مریم جعفری، غلامعباس ذاکری صفحات 83-106

    بررسی فرمالیستی شاهنامه فردوسی که به ندرت انجام شده، ابعاد تازه‌ای را درباره ساز و کار شکل-گیری این اثر سترگ آشکار می‌کند. فرمالیست‌ها کاشف تمهیدات و صناعات ادبی نبودند بلکه تاثیرات اصیل، محوری و سازنده آنها را در آثار بزرگ نشان می‌دادند. شاهنامه عرصه مناسبی برای ردیابی این صناعات است و اساسا تکیه بر تمهیدات فرمالیستی‌ است که آن را نسبت به رقبایش در ژانر حماسی بی‌بدیل می‌سازد. در بخش نخست یا همان اسطوره‌ای شاهنامه کاربرد بسیاری از صناعات فرمالیستی همچون بخش‌های دیگر به چشم می‌آید اما به دلیل اهمیت خاستگاهی، روایی و پایه‌ای این بخش، برخی تمهیدات فرمالیستی از سوی فردوسی در ساخت روایی آن بکار گرفته شده‌اند. جستار حاضر با روش توصیفی-تحلیلی به تحلیل و شناسایی پنج شاخص فرمالیستی بکار رفته در روایت این بخش از شاهنامه پرداخته است. نتیجه حاکی از آن است که استفاده موکد از ظرفیت نمادها، استفاده از قیدهای فعلی به منظور ایجاد گزاره‌های منفرد با ادبیت بالا، استفاده از آشنایی‌زدایی و برجسته‌سازی در تناسب با غرابت فضای بخش اسطوره‌ای، بسامد بالای استعاره و کنایه و نهایتا شخصیت‌پردازی روایی که حاکی از ایجاد استقلال روابط و مناسبات در فضای اسطوره‌ای است از مهمترین عواملی هستند که روایت بخش نخست شاهنامه را قوام بخشیده و جذابیت لازم برای وفادار ساختن مخاطب به پیگیری ادامه داستان را ایجاد می‌کنند.

    کلیدواژگان: تکنیک روایت، فرمالیسم، بخش اساطیری شاهنامه، آشنایی زدایی، قیود فعلی
  • عفت محمدی *، نیر طهوری صفحات 107-132

    تمثیل یکی از برجسته ترین اسلوب بلاغی در ادب فارسی ایران و می توان گفت تمثیل شیوه ای از داستان گویی و روایت نیز شمرده می شود که مضمونی غیر داستانی را با پوششی از عناصر داستانی دربرمی گیرد و شکلی روایی به آن می دهد. عبدالصمد شیرازی معروف به عبدالصمد شیرین قلم، نقاش قرن شانزدهم میلادی اهل ایران از پایه‌گذاران مکتب نگارگری گورکانی بود. نقاشی های عبدالصمد که در آغاز مستقیما بهره گرفته و برگرفته از سنت های نقاشی ایرانی و مکتب تبریز بود، به مرور به سمت نوعی ریالیسم میل کرده است و آثار متاخر وی از رویکرد واقع‌گرایانه پرتوانی حکایت دارد. هدف از انجام پژوهش حاضر تحلیل نگاره های تمثیلی عبدالصمد در شاهنامه می باشد. روش این پژوهش توصیفی-تحلیلی و تعدادی از نگاره هایی که در سبک ایران و هند می باشد مورد مطالعه قرارگرفته است. نتایج نشان داد با وجود هنرمندانی چون عبدالصمد، مکتب گورکانی ابداع و به بلوغ و شکوفایی رسید، هم چنین با بررسی نگاره ها می توان گفت عبدالصمد تنها در نقش یک تصویرگر صرف متن ظاهر نشده و با توجه به برداشت ذهنی و حال و هوای خود با استفاده از تمثیل به نقش آفرینی پرداخته و قوانین و سنت های خاص نقاشی را در نظرگرفته است.

    کلیدواژگان: نگاره تمثیلی، شاهنامه، عبدالصمد شیرین قلم
  • فرین قره باغی * صفحات 133-164

    مکتب فرمالیسم در تحلیل شعر بیشتر به زبان و عناصر صوری اهمیت می دهد و در شناخت متن، رویکردی درون متنی دارد نه برون متنی به این معنی که عناصر برون متنی همچون زندگینامه مولف، ایدئولوژی، اخلاقیات و . مورد بی توجهی است و زبان در کانون توجه قرار می گیرد. اینان بر این اند که زبان شعر ریشه در آشنایی زدایی دارد و زبان شعر به واسطه انحراف از نرم شکل می گیرد و هنجارگریز است. هنجارگریزی نیز انواع متفاوتی چون هنجارگریزی معنایی، آرکائیسم، هنجارگریزی نحوی، واژگانی و .. دارد. در پژوهش حاضر ، زبان شعری سپانلو از این منظر مورد برسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است و انواع پرکاربرد هنجارگریزی در شعر او همچون هنجارگریزی معنایی، آرکائیسم زبانی، هنجارگریزی نحوی، هنجارگریزی واژگانی و سبکی که جزو انواع پرکاربرد هنجارگریزی در شعر اوست مورد برسی بوده است.نتایج پژوهش نشان از آن دارد که در هنجارگریزی معنای شاعر بیشتر از تشبیه و در مرحله بعد استعاره و بخصوص استعاره تبعیه بهره برده است. گرایش به آرکائیسم زبانی بیشتر کارکرد موسیقیایی داشته است و هنجارگریزی واژگانی را نیز شاعر غالبا در جهت خلق معناهای جدید با واژگان جدید مورد استفاده قرار داده است. از هنجارگریزی سبکی نیز به نحوی دیگر در آشنای زدایی و تنوع بخشیدن به شیوه بیان و لحن کلام بهره برده است.

    کلیدواژگان: سپانلو، فرمالیسم، آشنایی زدایی، هنجارگریزی
  • محمدحسین تشکری بافقی، فاطمه غفوری مهدی آباد *، پوران یوسفی پور کرمانی صفحات 166-196

    مثنوی «آلات جنگ» سروده میرزا محمدطاهر قزوینی، از آثار منظوم و ارزشمند قرن یازدهم و اوایل دوازدهم هجری است. این اثر دارای 800 بیت می‌باشد و در قالب مثنوی سروده شده است. میرزا محمد طاهر در مثنوی وصف آلات جنگ از ظرفیت‌های زبانی، بیشترین بهره برده است و از ساختارهای ویژه گفتار برای القای ظرافت معنایی و اهداف بلاغی استفاده کرده است. معانی ثانوی بیت‌ها و جمله‌ها یکی از مهم‌ترین ابزارهای تاثیر سخن در مخاطبان است. نویسنده در این پژوهش درصدد آن است تا به شیوه توصیفی – تحلیلی و ابزار کتابخانه‌ای ضمن معرفی مختصری از شاعر و معرفی اثر ارزشمندش به بررسی رویکرد بلاغی مسند در این مثنوی بپردازد و به این پرسش پاسخ دهد که بیشترین و کمترین رویکرد بلاغی (اغراض ثانوی) مسند در مثنوی «وصف آلات جنگ» کدام است؟ هدف این پژوهش بیان ارزش‌های بلاغی در مثنوی وصف آلات جنگ بر اساس مباحث گوناگون علم معانی، بخصوص رویکرد بلاغی مسند است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که شاعر در مثنوی خود از تمام شگردها و قابلیت‌های زبانی در ساختار علم معانی به‌خوبی بهره گرفته و کلام خود را به‌گونه‌ای به این فن آراسته است و استفاده بهینه از علم معانی باعث ماندگاری و تاثیرگذاری کلام و دل‌انگیزی سخن شده است.

    کلیدواژگان: مسند، بلاغت، علم معانی، میرزا محمدطاهر قزوینی، مثنوی آلات جنگ
  • یسرا طهماسبی زاده، شاهرخ حکمت * صفحات 198-228

    مکتب پست مدرنیسم در دهه هفتاد به واسطه ترجمه آثار غربی و سفر شاعران و نویسندگان به کشورهای غربی در ایران رواج یافت. این مکتب بر خلاف مدرنیسم تمایل به بازگشت به دوران پیشین و وام گیری از اسطور ها و باستانگرایی بود. آثار این مکتب تفاوت‌های مهمی با سایر مکاتب ادبی داشته و غالبا دارای ابهام و پیچیدگی است. رضا براهنی و سید مهدی موسوی دو تن از شاعران این نوع شعر هستند که در این پژوهش اشعار آنها از نظر زیباشناسی مورد بررسی قرار گرفته است. براهنی خود یکی از نظریه پردازان شعر پست مدرنیسم است و در اشعار وی مولفه های پست مدرنیسم را بیشتر می توان دید . مولفه های پست مدرن در اشعار این دو شاعر شامل مواردی چون: سپید نویسی، معنا گریزی، تکرارهای فراوان، هنجار گریزی واژگانی و دستوری، آشنایی زدایی است، اما نحوه کاربرد این عناصر متفاوت است. اشعار براهنی در قالب نیمایی است و از نظر تصویری و نوشتاری نیز مولفه های پست مدرن را در خود دارد؛ ولی موسوی بیشتر در قالب شعر کلاسیک با مصراع های هم اندازه شعر سروده است.

    کلیدواژگان: غزل پست مدرن، زیباشناسی، آشنایی زدایی، هنجارگریزی، ابهام
  • محمدولی مردانی، رقیه رضایی *، حسام ضیایی صفحات 230-266

    صایب تبریزی به عنوان نماینده ی سبکی که به تازه گویی و طرز نو و ابتکار شهرت دارد، یکی از برجسته ترین شاعران غزل گوی ایران است که در میانه ی دو جریان اصلی سبک هندی قرار دارد: از اواخر قرن دهم، شعر فارسی به سوی یک دشواری معماگونه پیش می رود که غالب مضمون های شعری حاصل دستکاری های زبانی و هنجارگریزی هایی است که از رهگذر تلاش در کشف روابط تازه حاصل می شود. تلمیح یکی از برجسته ترین عناصر ذوق و خیال شعری به شمار می آید . صایب به کاربرد عنصر تلمیح در کنار سایر صور خیال و عناصر تصویر توجه ویژه ای داشته استدر سبک هندی کاربرد تلمیح، به اقتضای اسلوب ویژه آن در مقایسه با سایر فنون ادبی از بسامد بالایی برخوردار است. در این میان سودای مضمون تراشی و شکار مضمونهای باریک و حیرت-انگیز موجب می شود تا صایب به مراتب بیشتر از دیگران از تلمیح و اشارات استفاده کند. صایب اغلب تلمیح را در حکم ابزاری برای آفرینش مضمون های خود فارغ از هرگونه عمق و ایده و اندیشه والای انسانی، در قبال موضوعات گوناگون خصوصا نظام هستی شناسی به کار می برد.

    کلیدواژگان: سبک هندی، صائب، تلمیح، مضمون پردازی
  • شبنم نیکزاد *، ثورالله نوروزی داودخانی، محمدرضا شاد منامن، خدابخش اسداللهی صفحات 268-290

    در چند دهه اخیر به دنبال تغییرات سیاسی اجتماعی و تغییر نگرش جامعه به مسایل زنان و زمزمه‌های آزادی آنان، داستان‌نویسان توجه خاصی به موضوع زنان داشته‌اند و نوع نگرش جامعه به مسیولیت‌ها و حقوق زنان در آثار آنان نمودار است. بررسی سیمای زنان در ادبیات و جامعه ضروری است؛ لذا در این پژوهش دو رمان جزیره‌ی سرگردانی سیمین دانشور و شوهر آهو خانم از علی‌محمد افغانی مورد بررسی قرار گرفت. هدف از نقد این دو اثر بررسی تقابل زنان با تبعیض و خشونت اجتماعی آنان است. مسایلی که در این مقاله مورد بحث قرار گرفته است، مواردی چون: جلوه‌های مردسالاری، خشونت علیه زنان، نگرش جامعه به زن، اعتقاد به برتری مرد، ضعف زنانه، فمینیسم و... است. در این بررسی‌ها به کتب جامعه‌شناختی استناد شده است. در پایان مسایلی که در داستان‌ها مورد بحث قرار گرفته است، با یکدیگر مقایسه شده و مشخص شده در هر داستان کدام یک از عناصر پررنگ‌تر و کدام کم‌جلوه‌تر است. نتایج حاکی از آن بود که در هر دو رمان نگاه منفی جامعه به زنین و وضعیت نابرابر میان زنان و مردان عامل اصلی خشونت و تبعیض به زنان است.

    کلیدواژگان: زن، خشونت، سنت، جزیره سرگردانی، شوهر آهوخانم
|
  • narjes keikha *, msood akbarizadeh, behrooz romiani Pages 9-34

    Hakim Sanai Ghaznavi is one of the famous speakers of Iraqi style and mystical poetry who has left works of poetry and prose in his memory. done. The power of imagery is always a hallmark of a poet. Therefore, the present article is devoted to the study of poetic images (similes and metaphors) in Sanai poetry. In this article, poetry and imagination (image) are mentioned. The similes and metaphors of Hakim Sanaei's poems have been studied in terms of frequency, subject (pictorial elements), compactness and breadth, as well as in terms of the poet's purpose in bringing these images. Hakim Sanai Ghaznavi is one of the famous speakers of Iraqi style and mystical poetry who has left works of poetry and prose in his memory. done. The power of imagery is always a hallmark of a poet. Therefore, the present article is devoted to the study of poetic images (similes and metaphors) in Sanai poetry. In this article, poetry and imagination (image) are mentioned. The similes and metaphors of Hakim Sanaei's poems have been studied in terms of frequency, subject (pictorial elements), compactness and breadth, as well as in terms of the poet's purpose in bringing these images.

    Keywords: Sanai, Poetry Divan, simile, metaphor, illustrative elements
  • Zohreh Haghighi Mobarhan *, Mohammad ali Davoodabadi, mohamadreza asad Pages 36-58

    One of the best indicators of intelligent behavior in human is the ability to utilize symbols (Gardner, 1999:24). Symbol is interrelated with the human’s conscious and subconscious mind and creates the language of myth and epic. The language of mythical and epic works is symbolic and mysterious. The major religions of our world have created ritual symbols to be able to set forth arguments in existential themes with their members. This study primarily sought to find out answers for the role of symbols in recreation of existential intelligence in body of Ferdowsi’s Shahnameh. Using an analytical-descriptive method and benefiting from library resources, this study made attempts to identify and extract ritual symbols in the Shahnameh; Finally, it was observed that existential intelligence is well represented in the light of symbols such as barsam and baj, hunting, marriage, burial, and celebration and wine by the Great Sage of Tus (Ferdowsi). No study has investigated the interrelationship among the symbols and the range of human’s intelligences rather the symbols used in Shahnameh have been studied most frequently. Therefore, this study is the pioneer in examining this untouched aspect.

    Keywords: Ferdowsi’s Shahnameh, Ritual Symbols, Existential Intelligence
  • shaiestehsadat hoseini robat *, Enayat allah shrifpour, Gholam Abbas zakeri Pages 59-82

    The magic of proximity as one of the components of formalism plays a prominent role in the artistic expression of speech. In fact, this topic deals with the balance between phonemes and words. And from this perspective, we can mention many rhetorical elements such as repetition, phonology, types of puns, prostration, arrangement and balance, and other industries. Phonetic accompaniment creates music from this perspective, enchants the audience and induces meaning. In this way, it adds to the audience In such a way that sometimes words that are not related to each other in terms of meaning and their similarity is only in terms of phonetics are accepted. 's pleasure. And the mind seeks to discover meaning for them, and the poet or writer-artist will be more successful in inducing his desired goals and meanings by using this technique.In this article, using descriptive method and providing examples, we examined the magical effects of proximity in Saadi's lyric poems.It can be said that the magical effects of proximity in Saadi's sonnets, according to the division of kourosh safavi from the types of balance, can be mentioned more in the subset of phonetic balance, and through this, Saadi has increased the influence of his words.

    Keywords: Formalism Saadi's lyric poems, the magic of proximity, phonetic similarity, repetition
  • mitra bighami *, maryam jafari, Gholam Abbas zakeri Pages 83-106

    The seldom formal study of Ferdowsi's Shahnameh reveals new dimensions about the mechanism of formation of this great work. Formalists were not the discoverers of literary devices and crafts, but showed their original, pivotal and constructive influences in great works. Shahnameh is a good arena for tracing these industries and is basically relying on formalistic arrangements that make it unmatched by its competitors in the epic genre. In the first part or the myths of Shahnameh, the use of many formalist industries can be seen as in other parts, but due to the importance of the origin, narrative and basis of this part, some formalist arrangements have been used by Ferdowsi in constructing its narrative. Have been. The present article has analyzed and identified five formalistic indicators used in the narration of this part of Shahnameh by descriptive-analytical method. The result indicates that the emphatic use of the capacity of symbols, the use of current constraints to create single propositions with high literature, the use of de-familiarization and accentuation in proportion to the strangeness of the mythical space, the high frequency of metaphor and The irony and finally the characterization of the narrative, which indicates the independence of relations in the mythical atmosphere, are among the most important factors that consolidate the narrative of the first part of the Shahnameh and create the necessary charm to make the audience loyal to follow the story.

    Keywords: Narrative technique, formalism mythological part of Shahnameh, de-familiarization, current adverbs
  • Effat Mohammadi *, Nayyer Tahori Pages 107-132

    Allegory is one of the most prominent rhetorical styles in Persian literature of Iran and it can be said that allegory is also considered a method of storytelling and narration that includes a non-fiction theme with a cover of narrative elements and gives it a narrative form. Abdolsamad's paintings, which in the beginning were directly used and taken from the traditions of Iranian painting and the Tabriz school, have gradually tended towards a kind of realism, and his recent works indicate a powerful realistic approach. The purpose of this study is to analyze the allegorical drawings of Abdolsamad in Shahnameh. The method of this descriptive-analytical research and a number of drawings in the style of Iran and India have been studied. The results showed that despite the presence of artists such as Abdolsamad, the Gurkhani school was invented and reached maturity and prosperity. The use of allegory has played a role and has taken into account the specific rules and traditions of painting.

    Keywords: Allegorical painting, Shahnameh, Abdolsamad Shirin Ghalam
  • farrin garebaghi * Pages 133-164

    Formalism is a school in literary criticism that in textuality pays more attention to language and formal elements, and in this approach of textuality, Extra-textual elements such as the author's biography, ideology, ethics, and so on do not have a interfere in text. Formalists believe that the literature is a genre of language that formed by different types of Defamilirizations and Deviations. Types of deviations that formed the lingustic language is archaism, lexical Deviation, semantic Deviation and etc. In the present study, Spanloo's poetic language has been studied and analyzed from this perspective and the commonly used types of anomaly in his poetry such as semantic anomaly, linguistic archaism, syntactic anomaly, lexical anomaly and style are among the most used types of Deviation in his poetry. The results of the research show that in Deviation of sepanloo poems, the types of Deviations as a semantic devition, archaism, lexical deviation, Syntactic Deviation and oyhere types of deviation used. The results of this research show that in semantic deviation, simile is the most widely used and in the next stage, he has used metaphor and especially subordinate metaphor. The tendency towards archaism has had more of a musical function, and lexical deviation has often been used by the poet for creation of new concepts. Stylistic deviation has also been used in another way to de-familiarization and diversify of the expression and tone of speech.

    Keywords: sepanloo, formalism, defamilirization, Deviation
  • mohammad hosain Tashkari Bafghi, Fatemeh Ghafouri Mehdiabad *, Pouran Yousefipour Kermani Pages 166-196

    Masnavi "Tools of War" composed by Mirza Mohammad Taher Qazvini is one of the most valuable and poetic works of the 11th and early 12th centuries AH. This work has 800 bits and is composed in the form of Masnavi. In Masnavi, Mirza Mohammad Taher has made the most of his linguistic capacities in describing the tools of war, and has used special structures of speech to induce semantic refinement and rhetorical purposes. Secondary meanings of verses and sentences are one of the most important tools for influencing speech in the audience. In this research, the author intends to study the rhetorical approach of Musnad in this Masnavi in a descriptive-analytical way and library tools while briefly introducing the poet and introducing his valuable work, and to answer the question that the most and the least rhetorical approach (secondary purposes) What is the position in Masnavi "descriptions of war"? The purpose of this study is to express the rhetorical values in Masnavi describing the tools of war based on various topics of semantics, especially the rhetorical approach of Musnad. The results of the research indicate that the poet in his Masnavi has used all the tricks and linguistic capabilities in the structure of semantics well and has adorned his speech in this way and the optimal use of semantics has caused the permanence and effectiveness of the word and its charm.

    Keywords: Musnad, rhetoric, semantics, Mirza Mohammad Taher Qazvini, Masnavi tools of war
  • yasra tahmasbizade, shahrokh hekmat * Pages 198-228

    The school of postmodernism became popular in Iran in the 1970s through the translation of Western works and the travel of poets and writers to Western countries. Unlike modernism, this school tended to go back in time and borrow from myths and antiquity. The works of this school have important differences with other literary schools and are often ambiguous and complex. Reza Braheni and Seyed Mehdi Mousavi are two poets of this type of poetry, whose poems have been studied aesthetically in this study. Braheni himself is one of the theorists of postmodernist poetry and in his poems the components of postmodernism can be seen more. . The postmodern components in the poems of these two poets include such things as: white writing, semantic avoidance, frequent repetitions, lexical and grammatical aberration, familiarization, but the way these elements are used is different. Braheni's poems are in the form of Nimai and have postmodern elements in terms of image and writing; But Mousavi has written more in the form of classical poetry with the same stanzas of poetry.

    Keywords: Postmodern sonnet, aesthetics, defamiliarization, abnormality, ambiguity
  • mohammadvali mardani, roqayeh rezaei *, hesam ziaee Pages 230-266

    Saeb tabrizi as a representative of a style that is known for it’s novelty,new style and innovation, is one of the most prominent lyrics poets in Iran,which is located between two main currents of the Indian style: from the end of the tenth century Persian poetry to an enigmatic difficulty.It turns out of the most poetic themes are the result of linguistic manipulation and aberrations that are achieved through trying to discover new relationship.Hint, like other literary industries, can play a prominent role in arousing emotions and the inductive and imaginative power of speech, provided that it enjoys strong artistic themes. In the Indian style, the use of allusion has a high frequency compared to other literary techniques due to its special style. In the meanwhile, the longing for themes and the hunting of narrow and astonishing themes cause Saeb to use allusions and gestures far more than others. Saeb often uses allusion as a tool to create his themes, regardless of any depth and high human ideas and thoughts, for various subjects, especially the ontological system.

    Keywords: Indian style, Saeb, allusion, thematic
  • shabnam nikzad *, thorollah noroozi, mohamadreza shad, khodabakhsh asadollahi Pages 268-290

    In recent decades, following socio-political changes and changes in society's attitudes towards women's issues and whispers of their freedom, novelists have paid special attention to the issue of women and the society's attitude towards women's responsibilities and rights is shown in their works. . It is necessary to study the image of women in literature and society; Therefore, in this study, two novels of the wandering island of Simin Daneshvar and Ahoo Khanum's husband by Ali Mohammad Afghani were examined. The purpose of criticizing these two works is to examine the confrontation between women and their discrimination and social violence. The issues discussed in this article are: manifestations of patriarchy, violence against women, society's attitude towards women, belief in male superiority, female weakness, feminism, and so on. Sociological books have been cited in these studies. At the end, the issues discussed in the stories are compared with each other and it is determined which of the elements is more colorful and which is less prominent in each story. The results showed that in both novels, society's negative view of women and the unequal situation between women and men is the main cause of violence and discrimination against women.

    Keywords: Woman, Violence, Tradition, Wandering Island, My Deer Husband